vininfo.nu
en tidning på nätet
        

maj 2014

"Bordeaux makes you think of silly things; and Burgundy makes
you talk about them,
but Champagne makes you DO them."

om vininfo.nu

artiklar / reportage

notiser i vinpressen


arkiv:

äldre artiklar

äldre notiser


länkar:

lars vinsida
systembolaget
munskänkarna
HD Uppkorkat


böcker:

 
The Oxford Companion to Wine, 3rd Edition


Munskänkarnas Vinbok

 

äldre notiser

Notiser i vinpressen september - augusti-december 2012.

2012 ett katastrofalt år för Sauternes.
Flera egendomar, däribland Y'quem och Rieussec, har meddelat att dom inte gör något vin årgång 2012, medan andra, exempelvis Chateau Climens har lyckats göra små kvantiteter av bra vin.  Torr höst med försenat angrepp av Botrytis, och efterföljande regn, lär vara huvudorsaken.  Chateau Rieussec's kommer dock att göra sitt andra vin, Les Charmes de Rieussec.

- decanter.com

Jeff Koons designar Chateau Mouton Rothschilds etikett för 2010.
Målaren, som lyckats med att - för dom flesta - vara mer känd för att varit gift med porrskådespelerskan och italienska politikern La Cicciolina än för sina verk, har fått i uppdrag att designa etiketten för Chateau Mouton-Rothschild 2010.  Chateau Mouton-Rotschild som varje år låter olika världsmålare designa etiketterna, och som lett till att även tomma flaskor har blivit till samlarobjekt.  1973, samma år som slottet togs upp i 1sta klassen (premier cru) i Médoc, så designades etiketten av ingen mindre än Picasso.

- decanter.com, wownews.se

John Radford död (19 oktober).
Spanienspecialisten John Radford har avlidit. Få har gjort så mycket som John Radford för att marknadsföra Spanien och dess viner.  The New Spain - finns flera utgåvor - är fortfarande riktigt bra vinböcker om man vill lär sig mer om Spanien och dess viner.

- decanter.com

Cru Bourgeois 2010.
Cru Bourgeois 2010 listningen presenterad och den innehåller 260 egendomar mot 246 för 2009.  Pga oegentligheter så annulerades Cru Bourgeois klassificeringen 2003, vilket ledde till att odlarsammanslutningen, Alliance des Crus Bourgeois, istället skapat en form av certifiering där termen Cru Bourgeois används som en kvalitetsindikering istället för en klassificering.

- decanter.com

St Emillion klassificering 2012.
Efter åratal av turbulens så har St Emillion nu äntligen blivit "omklassificeras".  För första gången så är det också numera fyra slott som har högsta klassificeringen Premiers Grand Cru Classé (A).  Château Ausone och Château Cheval-Blanc har nämligen fått sällskap av Château Angélus och Château Pavie.

- decanter.com


Notiser i vinpressen september - mars-juli 2012.

Chateau Brane-Cantenac introducerar Carmenere.
Chateau Brane-Cantenac 2011, dvs 2ndra Cru slottet från Margeaux, kommer att innehålla en liten andel Carmenere från plantor som planterats 2007.  Importerade från Chile och planterats på bästa läge då druvan är kräsen och kräver värme och solsken..

- decanter.com

Nej för Rioja viner från Argentina.
Efter 13 års diskuterande så har EU satt ner foten till förmån för Spanien och dess Rioja viner.  Argentina, eller snarare dess producenter från distriktet La Rioja, får inte längra skriva just "La Rioja" på etiketterna, åtminstone inte på viner som skall exporteras till Europa. Men utgången var nog given på förhand.  Om inte EU agerat mot spanske riojas ursprungsbeteckning, så hade nog många andra europeiska ursprungsbeteckningar också varit hotade...

- wownews.se

Motörhead har nu förutom vin även öl och snus i sitt "sortiment"..
Förutom vodka och vin (australisk shiraz) så har man nu utökat med dels en öl (lager) tillverkad av Krönleins och dels snus tillverkat av Swedish Match.  Vad gäller ölet så vet jag inte men snuset kommer troligtvis bara säljas i en begränsad "limited edition" upplaga.

- decanter.com, rocknytt.net

"Billionaire's vinegar" - ny vinfilm.
Billionaire's vinegar är en vinthriller som handlar förfalskningar och specifikt om ett antal 1700-talsvinflaskor som dök upp hos en tysk vinsamlare 1985.  Flaskor som sades tillhört självaste Thomas Jefferson (alltså den däringa vinintresserade amerikanska presidenten som också hann med att vara ambassadör i Paris).  Alltså en film om en vinskandal.  Hur som helst, filmen redigeras av Will Smith och huvudrollen kommer att spelas av Brad Pitt.

- decanter.com

Pancho Campo avsäger sig sitt medlemsskap i institutet "Master of Wine".
Efter skandalen där det misstänks att mutor betalats vid provningar i Spanien för Wine Advocat's räkning, så har Pancho Campo nu tackat för sig och helt enkelt gått ur Master of Wine.  Lägligt då institutets utredning om händelsen sägs att rekomenderat en avstängning, ngt som Pancho nu föregår.  Han säger sig officelt bytt fokus till att istället vara intresserad av sport- och musikarrangemang.  Jay Miller, Wine Advocat's inblandade recensent, hoppade av sin post redan i december, även om han nog snarare fick sparken...  Tja, vinvärlden lär nog klara sig ändå...

- decanter.com, drvino.com


Notiser i vinpressen september - jan-februari 2012.

Gallo och Constellation.
Som ett led i den skandad med förfalskade Pinot Noir viner som rullades upp i början på 2010 så har Gallo och Constellation i en uppgörelse gått med på att fondera närmare 2 miljoner dollar för ensättning till drabbade kunder.  Det var under åren 2006-2008 som Gallo och Constellation köpte upp 18 miljoner förfalskade Pinot Noir flaskor och sålde vidare dom under en mängd varumärken däribland Red Bicyclette och Turning Leaf.

- decanter.com

Giuseppe Quintarelli har avlidit.
Giuseppe Quintarelli, Valpolicellas kanske allra främsta producent och enligt många (mer eller mindre) skaparen av amarone, har dött.  Guiseppe Quintarelli blev 84 år.

- decanter.com


Notiser i vinpressen september - maj-december 2011.

USA - två nya appellationer.
Två nya "american viticultural areas", sk AVA's, har godkänts. Dels är det Naches Heights som är Washington States tolfte AVA, och dels är det Pine Mountain-Cloverdale Peak som är Sonomas (Kaliforniens) fjortone AVA.

- decanter.com

"Systembolaget Sök & Hitta".
Systembolaget har lanserat en app för både android och iphone. Gratis men tyvärr inte speciellt mycket att ha.  Första versionen (vi får hoppas på förbättringar) har väldigt begränsade sökfunktioner.  Geografiskt endast ner på land, vilket innebär att det blir runt 1000 viner listade om man söker på röda viner.  

- wownews.se


Notiser i vinpressen september - jan-april 2011.

Amerikanarna dricker mest vin.
Numera är det inte i frankrike där det konsumerars mest vin utan faktiskt i USA.  År 2010 gick USA om Frankrike när det gäller antal sålda vinlådor.  330 miljoner lådor mot 320 miljoner.  

- wownews.se, jancisrobinson.com

Veuve Cliquot skapar ultrasöt champagne.
Veuve Cliquot har påbörjat "experiment" att skapa en supersöt champagne (restsocker över 100 gram per liter.  Man hoppas att dom första vinerna skall nå marknaden inom ett par år och att dom då ska locka yngra konsumenter.

- wownews.se


Notiser i vinpressen september - oktober 2010.

Dyraste Rislingvinet hitintills.
Det var på en auktion den 26 september som en anonym luxemburgare betalade närmare 4000 Euro för en dubbel magnum Weingut Keller G-Max 2009 Riesling.  Enligt Hans Jürgen Podzun, handelskammaren i Koblenz, så är detta det högsta auktioneringspriset hitintills som betalats för en ung torr Risling. Detta var en av de tre G-max buteljer som auktionerades ut.  Tino Seiwert som blev lycklig ägare av en av de övriga buteljerna beskriver vinet som ett av värdlens bästa torra viner fullt jämförbart med självaste Romanée-Conti's Montrachet.

- decanter.com

Languedoc vingård rånad på skörd...
Söndagen den 26 september blev Roland Cavaille rånad på sin skörd i byn Villeneuve-les-Bezeirs.  Med hjälp av en nattlig fullmåne och en skördemaskin lyckades tjuvarna med att stjäla hela 30 ton mogna Cabernet Sauvignon druvor.  Då själva vingården ligger enskilt så har tjuvarna kunnat härja ostört.  Enligt fransk press så tror polisen att det troligtvis rör sig om någon illasinnad konkurrerande vinmakare...
- decanter.com, wownews.se

Cru Bourgeois är tillbaka!
Att själva klassificeringen Cru Bourgeois annulerades för ett par år sedan har nog inte undgått Bordeaux entusiaster  Hur som helst så är man nu tillbaka men då som en mer inofficiell kvalitetsbeteckning som årligen uppdateras med anmälningsförfarande och blindtester (som involverar både fatprover och slumpvisa tester av buteljerade flaskor). Efter tre års arbete med kvalitetsbeteckninen har Alliance des Cru Bourgeois du Medoc nu släppt den första listningen gällande årgången 2008. Se Crus-Bourgeois hemsida för listning.

- decanter.com, crus-bourgeois.com

Jan Guillou bestulen på vin.
Bokmässan i Göteborg är bra på många sätt, men för Jan Guillou blev följden att tjuvar både länsade bland hans viner och även provsmakade på plats.  Provsmakade förresten, enligt tidningsuppgifter så hade någon snarare "festat loss".  Inte i Göteborg dock, utan på hans gård i Uppland...  
- wownews.se

Vinbok för barn - tyvärr bara på franska.
Äntligen en vinbok för barn!, eller...  Vignes & Vins, Un Monde a Decouvrir ("Vinplantor och Vin, En värld att upptäcka") är en ny bok för barn mellan 7-12 år som skall lära dom små mer om den franska kulturen och då förstås om vin.  Boken visar, bl.a. med hjälp av illustrationer, hur vinet växer/odlas och även vinets historia från romartid till nutid... Kanske något för svenska barnboksförfattare att översätta?

- decanter.com, - wownews.se

Topp Syrah/Shiraz från Israel och fantastiskt bubbel från England.
Vinkartan kanske inte direkt behöver skrivas om, men när årets upplaga av Decanter World Wine Awards summeras så måste man nog i alla fall börja ta lite mer udda vinländer på allvar.  Kayoumi Single Vineyard Shiraz 2008 från självaste Israel vann nämnligen "red rhone varietals over £10" över kända producenter som Chapoutier och Guigal. Som om inte det skulle vara nog så tog engelska Ridgeview Grosvenor Blanc de Blancs 2006 hem priset "sparkling wine over £10" och det i konkurrens med flera champagnehus.

- decanter.com


Notiser i vinpressen mars - maj 2010.

Utpressning mot legendariska Domaine de la Romanée Conti.
I januari i år fick den legendariska egendomen ett anonymt brev med detaljerad karta över markerna och ett hot om förgiftning av vinerna om inte man fick en lösen på 1 miljon euro.  Polis kontaktades, en fälla gillrades och man kunde till slut ta fast en man på bar gärning när han skulle hämta falska sedlar.

- decanter.com

Noma i Köpenhamn - Kanske världens bästa restaurang?.
Åtminstone tog dom hem titeln i årets uppsättning av "S.Pellegrino World’s 50 Best Restaurants".  Lite synd bara att det är svårt för vanliga dödliga, annat än i undantagsfall, att äta där.  Vi pratar om att en meny med viner kostar runt 2400 kronor utan dricks...
www.theworlds50best.com

Leoville Las Cases släpper ett andra vin...
Chateau Leoville Las Cases har släppt ett andra vin, Le Petit Lion du Marquis de Las Cases, som kommer att bestå av vin från yngre vinstockar från de båda vingårdarna Leoville Las Cases och Clos de Marquis. Undertecknad har ju dock alltid sett Clos de Marquis som egendomens andra vin, "men chi fick jag" . Första årgången 2007, som alltså släpps nu består av 85% Merlot och 15% Cabernet Sauvignon, kommer att vara mer lättillgänglig som ung än de "tyngre" bröderna.

- decanter.com


Notiser i vinpressen januari-februari 2010.

Gallos falska pinot noir, Red Bicyclette Pinot Noir.
Tolv intressenter (odlare, kooperativ och handlare från Languedoc) har i Frankrike blivit dömda för att under åren 2006 till 2008 sålt förfalskat vin (i form av en blandning av Merlot, Syrah och Pinot Noir) till Gallo under förespeglingen att vinet var ren Pinot Noir. Det lite lustiga i historien är att vinet mestadels bestått av just Merlot och Syrah, och att Gallos uppköpare inte känt detta i arom och smak.  Detta samtidigt som man som enskilt företag köpt nästan 10 gånger mer "Pinot Noir" vin än vad som produceras i hela regionen.  Borde man inte ha vetat eller anat oråd?  Hur som helst så var 
Gallos leverantör Sieur d'Arques en av dom dömda och kanske den största av skurkarna i det här dramat.
- decanter.com

Chateau Léoville Las Cases lanserar ett andra vin.
Chateau Léoville Las Cases har i och för sig tidigare haft sitt Clos du Marquis som av undertecknad faktiskt setts som just ett andra vin...  Hur som helst så har man i alla fall nu (från årgång 2007) lanserat andravinet Petit Leon de Léoville.  Tydligen kom druvorna till utmärkta Clos du Marguis från ett särskilt läge väster om St.Julien.  Man lär sig alltid något nytt...
- decanter.com


Notiser i vinpressen december 2009.

Chaume Premier Cru.
Efter flera försök, och motsättningar från främst Quarts de Chaume, så har Chaume till slut fått sin Premier Cru status fastställd.  Processen startade redan med att dom fick statusten 2003 vilket senare upphävdes i domstol efter överklagande från just producenterna för Quarts de Chaume.  Man har även försökt under namnet Coteaux du Layon Chaume utan att lyckas.  Nu har i alla fall INAO bestämt att Chaume får sin Premier Cru status samtidigt som Quarts de Chaume upphöjs till Grand Cru. Kanske är alla glada till slut?
- decanter.com

Amarone och Recioto della Valpolicella DOCG
Nu har till slut, efter 15 år av motsättningar mellan producenter, även Amarone och Recioto della Valpolicella till slut lyfts upp till högsta klassen DOCG 
- decanter.com


Notiser i vinpressen oktober-november 2009.

Cru bourgeois från årgång 2008
Nu har man spikat (ratifierat av franska premierministern) etiketten (Reconnaissance Cru Bourgeois) för nya Cru bourgeois. Det handlar ju dock inte längre om en klassificering utan mer en form av kvalitetsbeteckning som man ansöker om för varje år och som utmynnar i att vinet måste passera en blindtest för att godkännas. Sedan tidigare så har ju själva klassificeringen upphört...  Många procucenter har dock sagt att dom inte kommer att ansöka då dom istället vill bygga upp sina varumärken på "egna ben"...
- decanter.com

Mineralitet i vin - inget annat än en arom/smakbeskrivning.
2009 GSA Anual meeting.

Återigen har man (den här gången vid GSA Annual Meeting - Geological Society of Americas årliga möte) påtalat att det vi kallar för mineralkaraktär inte har något att göra med terroiren och jordmånen, mer än att den ger rätt förutsättningar för tillräcklig mognad. Man konstaterar alltså att det som man i Frankrike gärna kallar för "gout de terroir" (dvs "smaken från jorden") inte orsakas av jordmånen och dess mineralinnehåll.

En av sessionerna handlade just om sambandet mellan Geologi, jordmån, hydrologi och klimat, och det resulterande vinet.  Totalt var det 12 föredragshållare.  

Alex Maltman, från Institute of Geography and Earth Sciences - University of Wales, skriver bland annat i sitt abstrakt: "While poorly defined, the word now appears widely in taste descriptions, where it is generally taken to be a direct expression of the vineyard geology, by the vines absorbing minerals from the vineyard soils to be transmitted through to the finished wine. The idea is romantic and highly useful commercially but it is scientifically untenable."

[ 2009 Portland GSA Annual Meeting (18-21 October 2009), session 270 ]

I en intervjuv efteråt för tidningen "the Oregonian" säger geologen Alex Maltman vidare "I am not saying that chemistry and geology have no effect on the wine. It may have effects that we don't understand" "But whatever 'minerality' in wine is, it is not the taste of vineyard minerals."  I samma artikel fyller geologen och den kaliforniska konsulten Jonathan Swift på med "When people talk about terroir, it all sounds very fancy and all very marvelous and it makes it sound like we really know something. But I guarantee you, we know very little"

[ 2009 October 24, The Oregonian, "Geologists spill the dirt on wine quality at Portland conference" by Joe-Rojas Burke ]

- geosociety.org, oregonlive.com, decanter.com


Notiser i vinpressen juli 2009.

Prosecco ny DOCG
Prosecco, eller Prosecco di Conegliano e Valdobbiadine DOC som appellationen heter, blir upphöjt till DOCG i Augusti. Proseccon - den mousserande (här görs även stilla viner) - utgör, tillsammans med vit persikojuice, beståndsdelarna i Venedigs mest berömda drink, nämligen Bellini. Bellini var för övrigt Ernest Hemmingway's favorit drink vid Harry's Bar i just Venedig. Giovanni Bellini, som inspirerat till drinken, var en 1400-tals konstnär från Veneto.
- fr decanter.com


Notiser i vinpressen juni 2009.

Legendariska Alsace producenten Jean Hugel död
84 år gammal, och efter 60 år på tronen som en av Alsace ledande vinmakare, dog Jean Frederic Hugel den 9 juni i år. Alsace experten Tom Stevenson "Johnny Hugel was the single most important person in the development of Alsace wine industry throughout the 20th century".
- fr decanter.com

Vin viktigaste för långt liv
En ny studie vid Harvard School of Public Health i USA ger stöd åt den såkallade medelhavsdieten. Och den viktigaste beståndsdelen i den är just vinet, enligt studien publiceras på medicintidskriften British Medical Journals hemsida.
"Vill man leva länge ska man dricka måttliga mängder rött eller vitt vin till maten. Det är bättre än att inte dricka alkohol alls, vilket nog provocerar många i Skandinavien. Alkoholen tycks bland annat vara fördelaktig för näringsämnena i maten i magen", säger Dimitrios Trichopoulos, professor i epidemiologi vid universitetet i Aten och verksam vid Harvard School of Public Health i USA, till Dn.se.
Sämst för den som vill leva länge är att äta mycket rött kött.
- fr DN.se, Vinklubben.se


Notiser i vinpressen maj 2009.

Hagel i delar av Bordeaux
Hagel, som är en av de värsta hoten mot en bra skörd, drabbade Bordeaux 11-13 maj när kraftiga hagelstormar svepte över regionen. 3000 ha drabbades i olika grad och värst var det i Margaux och Moulis. Vissa vingårdar har rapporterat att så mycket som 80% av deras skörd kan vara förstörd.

- fr Vinklubben.se,
Decanter.com


Notiser i vinpressen mars 2009.

Scarlett Johansson blir Champagneambassadör för Moët
Moët & Chandon har engagerat firade hollywood skådespelare Scarlett Johansson som sin nya reklampelare/ambassadör. Hon var det "självklara" valet för posten, enligt Moët:s Frédéric Cumenal. Detta eftersom hon är "uppfriskande spontan", "generös" och "glamourös".
- fr Vinklubben.se,
Decanter.com


Notiser i vinpressen feb 2009.

140 ha i Yarra Valley har förstörts av den senaste tidens våldsamma bränder
Den senaste tidens våldsamma bränder i Australien har även drabbat vinnäringen. Exempelvis rapporteras från delstaten Victoria att runt 5% av Yarra Valleys vingårdar har förstörts eller skadats. Preliminära beräkningar uppskattar att 140 hektar vinstockar gått förlorade i bränderna
- fr Decanter.com, Vinklubben.se


Notiser i vinpressen jan 2009.

Systembolagets nya vd utsedd
Denna gång blev inte nån av statsministerns älskarinnor utan en person med gedigen näringslivserfarenhet. Magdalena Gerger, 44, tillträder vd-posten på Systembolaget den 1 maj efter den famösa Anitra Steen. Magdalena Gerger jobbar idag på Arla Foods med ansvar för marknad och innovation i Norden. Hon har tidigare även jobbat på internationella storföretag som Nestlé, IKEA och Procter & Gamble.
- fr Vinklubben.se

Kopparberg stäms för stor ölburk
Nu tar sig konsumentombudsmannen (KO) sig vatten över huvudet och stämmer Kopparbergs Bryggeri för den gigantiska ölburk som varit placerad i centrala Göteborg. Har inte svenska myndigheter annat för sig?
- fr wownews.se


Notiser i vinpressen december 2008.

Vinerna på Nobelfesten 2008
Årets Nobelfest flankerades i år av franska viner rakt igenom.
Till förrätten, "bakad sjötunga med svenska skaldjur som hummer, havskräfta, krabba, räka och mussla samt fänkål, ostronört och skaldjursdressing", serverades champagnen Jacquart Brut Mosaïque Millésimé 2002.
Till huvudrätten, "svensk kalvfilé med karljohanssvamp, sellerikräm, kalvsky med rödvin och timjanpotatis", serverades bordeauxvinet Chateau Moulinet 2000 från Pomerol.
Till desserten, "ingefära- och vaniljkokt päron på chokladglaserad mandelbotten med mörk chokladkräm samt vaniljglass och päronmarmelad", serverades österrikiska Helmut Lang Chardonnay Beerenauslese 2006.
- fr wownews.se

Australien böjer sig för europas skyddade varumärken
EU's jordbruks kommisionär Mariann Fischer Boel och Australiens utrikesminister Hon Stephen Smith har i början på december skrivet på ett avtal där Australien förbinder sig att respektera traditionella europeiska vintermer som definierar geografiskt ursprung och ursprungstypiska vinstilar. Detta gör att Australien nu kommer att sluta använda termer såsom Champagne, Sherry, Port och Chablis, men även vissa franska uttryck såsom "sur lie" och Clairet. Vissa undantag har gjorts för ord såsom ruby, tawny, vintage, solera m.fl. Ett år har man på sig att komma till rätta med etiketteringen...
- Decanter.com

Riojaviner mot sjukdomar...
Nio vinhus i Rioja har gått samman i ett projekt ämnat för att ta fram ett vin som innehåller upp till 10 ggr (mot vanligt vin) så mycket av underämnet Resveratrol som skyddar mot diverse sjukdomar däribland cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. (se "Resveratrol - En "sjujävla" molekyl!!!
" under "äldre altiklar" för mer information om ämet). Vinet skall lanseras under 2009 under namnet "R&D" (research and development) med respektive enskilda bodegans namn på etiketten.
- fr wownews.se


Notiser i vinpressen november 2008.

Chile stökar om bland sina appellationer..
Det är den chilenska regeringen som begärt en översyn och trolig "uppdelning" av landets appellationssystem. Förra gången man gjorde en översyn var 1986 och sedan dess har det ju hänt massor med chiles viner. Maipo tros delas upp i tre olika DO's, Coastal, Central och Alto.

- Decanter.com, Vinklubben.se

Skörd i Sauternes - den senaste i historien..
Även om vissa slott (inklusive Ch Yquem) bler färdiga med skörden i slutet av oktober så pågår den fortfarande (nu i början på november) för fullt. Skördeuttagen verkar hamna mellan 5-10 hl/ha och kvaliteten god, dock inte i klass med exceptionella 2007.
- fr Decanter.com


Notiser i vinpressen oktober 2008.

Vindemonstrationer över hela Frankrike..
Som en protest mot dom lagförslag om förbud mot reklam, om höjd skatt på alkohol, etc, som är "på väg", så demonstrerade vintillverkar, vinodlare och många fler vinindustriarbetare över helt Frankrike. Största demonstrationen var i Bordeaux där man även skrivit över vinappellationsskyltar med "censur".
I ett av förslagen så föreslås även förbud mot fria vinprovningar, vilket påverkar alla som gillar vin, även vinresande konsumenter.
- fr Decanter.com

Ny Pago DO i Navarra, Spanien..
Navarra har nu fått sin andra Pago, nämnligen Prado Irache, vilket är Bodegas Irache's vingårdsvin.  2007 så fick Chivite's Arinzano Pago status som första vingård i Navarra. Totalt finns nu sex Pagos med övriga fyra i Castilla-La Mancha, nämlien Dominio de Valdepusa (2003), Finca Élez (2003), El Guijoso (2005) och Dehesa del Carrizal (2006
- fr Decanter.com

Kajsa Bergkvist blir sommelier..
Kajsa, sveriges bästa kvinnliga höjdhoppare genom tiderna, studerar för att bli sommelier. Detta rapporteras av Pilipson och Söderbergs magasin.
- fr PhilipsonSöderberg


Notiser i vinpressen september 2008.

Didier Dagueneau död i flygolycka..
Världens kanske bästa Sauvignon Blanc producent Didier Dagueneau är död. Didier dog blott 52 år gammal efter att ha störtat med ett litet sportflygplan i Paris den 18 september. Didier som hade ett förflutet som tävlingsförare av sidovagnar har alltid fortsatt med våghalsigt sportutövande, alltifrån tävla i hundspann, där han faktiskt varit världsmästare, till att flyga.
Didier lämnar efter efter sig hustru och fyra barn.
- fr decanter.com

Anitra Steen slutar på Systembolaget
Systembolagets vd Anitra Steen kommer att sluta leda Systembolaget i samband med sin 60-årsdag till våren. Detta efter nästan 10 år som VD. Anitra som tillträdde posten 1999 har lett bolaget under år som kantrats av skandaler. Inte minst hennes egna pensionsavtal som ger henne 100 000 kronor i månaden (1.2 miljoner om året). Med andra förmåner, pensionsförsäkringar mm, så bedömmer Affärsvärlden att det totalt rör sig om helt 35 miljoner kronor... Nää, ett stor grattis till systembolaget som nu kanske kan gå en ny bättre framtid till mötes...
- fr vinklubben.se, aftonbladet.se

Dödlig svampinfektion attackerar franska vingårdar
Svampsjukdomen Esca, som i princip finns över hela vinvärlden, har i år slagit till hårt mot franska vinregioner, framförallt Bordeaux, Gascony och Charente. Ja, även Champagne är drabbat. Varför detta utbrott just nu vet ingen, och kraven ökar på myndigheternas ingripande. Det enda riktigt effektiva motmedlet arsenikinnehållande natriumarsenit är sedan 2001 förbjudet att använda...
- fr decanter.com

Även i Tyskland kan man göra riktiga rödviner
Det var en tysk Pinot Noir som plockade hem priset för bästa Pinot Noir (International Trophy - Pinot Noir) vid Decanter World Wine Awards. Vinet var Meyer-Näkel Dernauer Pfarrwingert Spätburgunder Grosses Gewächs 2005 från Ahr och vann i finalen över bl.a. ett Gevrey-Chambertin Grand Cru vin från Bourgogne.
- fr decanter.com


Notiser i vinpressen augusti 2008.

Prins Robert av Luxemburg tar över Haut-Brion..
Kanske inte så konstigt, då det förrut var mamma, hertiginnan av Mouchy, som drev Domaine Clarence Dillon som är gruppen som äger Haut-Brion.
Man har dessutom deklarerat namnbyte på 2:a vinet som från och med årgång 2007 heter Clarence de Haut-Brion för att hedra minnet av Clarence Dillon, prins Roberts farfar. (Bahans Haut Brion - 2:a vinets gamla namn)
- fr decanter.com


Notiser i vinpressen juli 2008.

Coteaux du Tricastin vill byta namn.
Södra Rhône appellationen Coteaux du Tricastin har annonserat att man ämnar försöka byta namn för att man inte vill bli associerat med kärnkraftverket Tricastin (ett av världens största). Försöken har intensifierats av det den insident som skedde tidigare i sommar då verket läckte ut 75 kg radioaktivt uran. Man hoppas att namnbytet kommer att vara klart före 2009 års skörd, då det just nu inte går att sälja Coteaux du Tricastin. Ett av namnen som diskuteras är Grignan som är en central by i appellationen.
- fr decanter.com, france24.com

St-Emilion klassificeringen från 1996 åter i bruk.
Som tidigare beskrivits i ett antal nyhetsnotiser så har det bråkats kring St-Emilion klassificeringen. Hur som helst så har franska regeringen nu åter "installerat" klassificeringen, åtminstone för viner från skörden 2006 till 2009. Detta alltså efter att en domstol i Bordeaux ogiltiförklarat klassificeringen tidigare i månaden.
Dock så var det inte senaste klassificeringen från 2006 som "återtogs" utan den tidigare från 1996. Detta lär väl inte vara det sista vi hör om St-Emilon och dess klassifisering...
- fr decanter.com


Notiser i vinpressen juni 2008.

Får det lov att vara ett glas Alfa Romeo.
Alfa Romeo Rosso heter vinet och kommer från Asti i Piemonte. Vinet har funnits i flera år men alltså först nu för "vanliga" svenska konsumenter. Alfa Romeo Rosso, som är ett blandvin på Cabernet Sauvignon och Barbera, återfinns i beställningssortimenten för 215 kronor. Importeras av Philipson Söderberg.
- fr vinklubben.se, philipsonsoderberg.se

Eller det kanske passar bättre med Främlingslegionen.
Franska främlingslegionen lanserar vin till förmån för åldande veteraner. Vinerna som kommer säljas under "L'Esprit du Corps" och kommer från Côtes du Provence, eller närmare bestämt från en vingård som tillika faktiskt är ett behandlingshem för just invalidiserade legionärer.

- fr decanter.com


Notiser i vinpressen april-maj 2008.

Robert Mondavi död
Robert Mondavi, en av USA's (ja även världens) stora vinpersonligheter, har gått bort vid 94 års ålder. Man kan säga att Robert Mondavi personifierade Napa Valley och kaliforniska viner...
- fr Decanter.com, vinklubben.se


Notiser i vinpressen mars 2008.

40 nya kommuner i Champagne
Nu har utökningen i Champagne klargjorts och det blir 40 nya kommuner, de flesta i departementet Marne. 
Departementet Marne: Baslieux-les-Fismes, Blacy, Boissy-le-Repos, Bouvancourt, Breuil-sur-Vesle, Bussy-le-Repos, Champfleury, Courlandon, Courcy, Courdemanges, Fismes, Huiron, La-Ville-sous-Orbais, Le-Thoult-Trosnay, Loivre, Montmirail, Mont-sur-Courville, Peas, Romain, Saint-Loup, Soulanges, Ventelay.  Departementet Aube: Arrelles, Balnot-la-Grange, Bossancourt, Bouilly, Etourvy, Fontvannes, Javernant, Laines-au-Bois, Macey, Messon, Prugny, Saint-Germain-l'Epine, Souligny, Torvilliers, Villery.  Dessutom kommunen Marchais-en-Brie i Aisne och Champcourt och Harricourt i Haute-Marne.
- fr Decanter.com

Appellationen Champagne utökas
Champagne sväller efter den enhälliga omröstningen hos den franska vinmyndigheten INAO (L'Institut national de l'origine et de la qualité).  Exakt hur dom nya gränserna kommer att dras offentliggörs om några veckor.  Det är världens "skrik" efter champagne som får den franska vinmyndigheten att hörsamma branschens önskemål om utökning av odlingsområdet.

- fr DN.se

Kock & Vin en stjärna i Guide Michelin
Fenomenala Kock & Vin i Göteborg har förärats en stjärna i Guide Michelin tillsammans med Mathias Dahlgren Matsalen och Leijontornet i Stockholm. Detta gör att vi nu har 7 stjärnprydda restauranger i huvudstaden och 4 i Göteborg.
Stockholm; Edsbacka krog (två stjärnor), Leijontornet, Mathias Dahlgren Matsalen, Operakällaren, Fredsgatan 12, Lux Stockholm, och Esperanto.
Göteborg; Kock & Vin, Sjömagasinet, 28+, och Fond Basement.
- fr DN.se


Notiser i vinpressen februari 2008.

Världens dyraste vin på glas
En Dom Pérignon Champagne bar har öppnat på Harrods. Bästa champagnen, vilket också kanske är världens dyraste vin på glas, är 1975 Œnothèque för det fabulösa priset på £250 för ett glas. Men ni får passa på för baren har bara öppet till den 3 mars.
- fr Decanter.com


Notiser i vinpressen januari 2008.

Bottle Shock
En ny rafflande film om vin har haft premiär i USA. Bottle Shock, som filmen heter, bygger på den verkliga historien om en engelsman som arbetade i en vinaffär i Paris på 80-talet. Engelsmannen, den sedemara kände skribenten och konsulten Steven Spurrier, ordnade en blindprovning där stora franska viner sattesd - blint -mot okända Nya Världen-viner, den s.k. ”Judgment of Paris”. Steven Spurrier lär för övrigt inte vara nöjd med hur han framställs. Se trailern på http://www.bottleshockthemovie.com/.
- fr bkwine.com, wownews.se

Paris Hilton
Att Paris Hilton gör reklam för Prosecco har vi haft notis om förrut, men nu har man även tagit till en avklädd guldfärgad Paris som reklampelare... Det sägs att kampanjen, förutom att sälja Prosecco, skall dra in pengar till välgörande ändamål och då till vattenprojekt i länder drabbade av torka. Därav exponeringen av Paris på ökenmark...
- fr wownews.se

USA - snart världens största vinnation
Åtminstone när det gäller att dricka vin.
Enligt Wine Market Council så har amerikanarna passerat Italien 2007 och kommer att passera Frankrike 2010 när det gäller ländernas totala vinkonsumtion. Economist magazine däremot skriver att USA kommer att konsumera mer vin än Frankrike redan under 2008. Hur det än blir med den saken så kan man dock konstatera att man har långt kvar till Frankrikes 68 liters konsumtion per person. Amerikanarna dricker bara runt 14.5 liter per person och år (2007).
- fr Decanter.com

Ny Pago i Spanien
För första gången har en vingård från Navarra (ja faktiskt utanför Kastilien-La Mancha) blivit upplyft till Pago DO. Det är Julian Chivites vingård Señorío de Arinzano som nu fått sk Pago-status. Detta gör att det nu finns fem Vinos de Pago i Spanien. De överiga fyra vingårdarna är Dominio de Valdepusa, Finca Elez, Guijoso och Dehesa del Carrizal.
Vinos de Pago är en ny ursprungsbeteckning från 2003 och står för ursprungsbetecknade vingårdar och kan ges till enskilda vingårdar om "synnerliga" skäl uppfylls. Bl.a. handlar det om möjligheter att få göra vin på andra druvsorter än de som är tillåtna i de distrikt där dessa vingårdar ligger (om traditionen ändå funnits på den enskilda vingården). Dessutom måste kvaliteten vara mycket hög. Först ut var DO Dominio de Valdepusa där Marqués de Griñon har utmärkt sig för sina högkvalitativa viner på Syrah, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot, och DO Finca Elez som gör Spaniens kanske bästa viner på Chardonnay. Sedan har alltså ytterliggare tre vingårdar tillkommit.
- fr Decanter.com

Hunter Valley vinmakare död vi explosion
Trevor Drayton ikonvinmakare vid Drayton's Family Wines i Hunter dog (17 januari) vid en explosion in produktionsanläggningen i Pokolbin som dödade ytterliggare en person och skadade en annan svårt. Troliga orsaken var att ett svetsagregat antände etanolångor. Drayton's Family Wines är ett av australiens äldsta familjeägda egendom och har varit i familjens ägo sedan 1853. För att underlätta för familjen har fyra av Hunters producenter erbjudit sig att ta hand om årets skörd, ngt som också har accepterats av familjen. Hjältarna är inga andra än Bruce Tyrrell, Brian McGuigan, Phil Ryan (Mount Pleasant Estate) och Patrick Auld (Pooles Rock Wines).
- fr www.theage.com.au, Decanter.com


Notiser i vinpressen december 2007.

Vinerna på Nobelfesten 2007
Årets Nobelfest flankerades i år av franska viner rakt igenom.
Till förrätten, "Hummeraladåb med dillbakad hälleflundra och Kalixlöjrom, med blomkålscreme samt äppelsallad"
, serverades champagnen Jacquart Brut Mosaïque Millésimé 1996 på magnumflaska.
Till huvudrätten, "Ungtupp med tuppkorv smaksatt med salvia, mandelpotatis- och rotselleriterrin samt silverlökspuré, kronärtskocka och rödvinssås",
serverades bourgognevinet Corton Grand Cru Grèves 2002 från Domaine Jean-Claude Belland.
Till desserten, "Hallon- och svartvinbärsterrin med pistagebottnar med vaniljglass"
, serverades loirevinet Tri de Vendange Coteaux du Layon 2003 från Raymond Morin.
- fr
Vinklubben.se

Penfolds Bin 707 Australiens bästa export
Australian Wine and Brandy Corporation, AWBC, har valt Penfolds bästa Cabernet till bästa exportvin 2007.
Hela 18000 viner från hela Australien deltog i tävlingen där alltså Penfolds Bin 707 Cabernet Sauvignon 2007 kammade hem det prestigefyllda första priset. Priset heter förresten heter George Mackey Memorial Trophy, och instiftades efter George Mackey - fd styrelseledamot i AWBC - bortgång 1990."Vi anser att 2004 är den bästa årgången någonsin gjort", sa Steve Lienert, som är ansvarig vinmakare för Bin 707.
Druvorna i Penfolds Bin 707 Cabernet Sauvignon kommer från den berömda vingården Kalimna Block 42 i Barossa Valley, som planterades 1880. Vilket därmed lär vara en av de äldsta Cabernet Sauvignon-vingårdarna i världen.
Till Sverige kommer vinet i februari 2008 till priset av 769 kr flaskan.
- fr Harpers.co.uk, Vinklubben.com, AWBC.com.au


Notiser i vinpressen november 2007.

Vanessa Paradis har fått en vingård
Enligt den brittiska tv-kanalen Sky så har Johnny Depp köpt en stor vingård till sin sambo den franska sångerskan Vanessa Paradis. Enligt det lokala kooperativet är det dock "bara" en stor gård som eventuellt har vinstockar någonstans. Hur det än är med denna saken så är väl den vackra fransyskan väl värd en vingård.
Johnny Depp å' andra sidan lär ha ett genuint vinintresse med favoriter som Château Calon-Ségur, Château Petrus och Château Cheval-Blanc. I en intevjuv lär han ha sagt "with those wines, you reach nirvana"…
Den nya "vingården" då? Vad den heter förtäljer inte historien men den lär ligga nära deras nuvarande villa i byn Plan de la Tour ungefär 15 km nordväst om St-Tropez.
- fr
Decanter.com

St Emilion klassificeringen från 2006 åter i "bruk"...
I mars så blev St-Emilion klassificeringen suspenderad av en domstol i Bordeaux (Bordeaux Administrative Tribunal) med förklaringen att man var tveksam till dess "laglighet". Detta efter att ett antal slott klagat på hur själva omklassificeringen gått till. (läs mer i notiser mars-april 2007). Hur som helst så har nu en domstol i Paris förklarat bordeauxdomstolens beslut för olagligt vilket gör att klassificeringen åter gäller. Detta nya avgörande kom efter ett överklagande från självaste INAO och jordbruksministeriet. Historien slutar dock inte där då domstolen i Bordeaux fortfarande skall avgöra om omklassificeringen gått riktigt till. Så sista ordet är kanske ännu inte sagt...
- fr Decanter.com

Svensk-Fransk vinordbok .
Nu blir det lättare för oss icke franskspråkiga vinintresserade. Det har nämnligen utkommit en Svensk-Fransk vinordbok bara för oss. Boken är skriven av Dominque Dard och Jerker Arrhenius och finns att köpa på http://www.vinbonden.se/.

- fr Vinklubben.se.

Fängelse blir vinkällare.
Pentridge fängelset i Melbourne som stängde
1997 har nu öppnat som ett exklusivt vinlagringsalternativ. En av de fd intagna, fd åklagare Graeme Alford som suttit i fängelset i 8 år för rån, har tom köpt sin egna cell. Graeme Alford är idag en bästsäljande författare och populär föredragshållare. Pentridge är som fängelse känt för att både ha utfört landets sista hängning (Ronald Ryan 1967) och för att husera Ned Kelly's grav. Ned Kelly (1855-1880 )är australiens kanske mest kända brottsling genom tiderna och ledde ett banditgäng som drog runt och rånade banker. Vid ett tillfälle tom man en hel stad som gisslan. Infångades på Glenrowan Inn (en bar som brann ner) och avrättades genom hängning 1880. Flera filmer har gjorts och dom två kändaste är Ned Kelly från 1970 med Mick Jagger i huvudrollen och Ned Kelly från 2003 med Heath Ledger som legendariska Ned Kelly...
- fr Decanter.com, en.Wikipedia.org.


Notiser i vinpressen oktober 2007.

Rött vin till maten minskar risken för att bli matförgiftad.
Nu har amerikansk forskare vid universitetet i Missouri-Columbia konstaterat att rött vin skyddar mot matförgiftningar... Det dom har hittat är att framförallt röda viner har antimikrobiella egenskaper som skyddar mot kända matförgiftande bakterier. Detta gäller E.Coli, Salmonella Typhimurium, Listeria Monocytogenes och inte minst Helicobacter Pylori som anses vara grundorsaken till magsår. Så nu finns det ett naturligt och gott alternativ till Astras Losec. Etanolen, pH och den fantastiska antioxidanten Resveratrol är det som ger det röda vinet sina fantastiska antimikrobiella egenskaper.
Ett glas rött vin tack!!!
- fr munews.missouri.edu, Burnert.com.

Boomerang - Ny vodka gjort på enbart Chardonnay.
Australiska jätten Foster lanserar Chardonnayvodka på amerikanska marknaden. Själv så trodde jag att Vodka var namnskyddat och fick endast göras på destillat av potatis eller spannmål/säd. Druvdestillat är den rätta benämningen enligt mig...
- fr Decanter.com.

100 helikoptrar i krig mot frosten i Marlborough, Nya Zealand.
Kvällen den 18 oktober satte vinodlarna gemensamt in 100 helikoptar med enda syfte att förhindra frostskador på de knoppande vinplantorna genom att helt enkelt blåsa ner varmare luft på vinplanteringarna. Marlborough har i höst haft de värsta frostproblemen någonsin och ugnar syns ute på var och varannat vinfält. Hur stor del av odlingarna som skadats går inte att säga i dagsläget.
- fr Decanter.com, Marlexpress.co.nz.

Graviditet och måttlig vinkonsumtion.
Man har olika inställningar till alkoholkonsumtion under graviditet i olika länder. Nu har det brittiska institutet National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) deklarerat att gravida utan risk kan dricka 1.5 alkholdrinkar om dagen från 3 månaders graviditet och framåt. I förlagan till 2008 års rekomendationer så skriver dom att det finns inga bevis att små mängder alkohol skadar det ofödda barnet. Detta har man kommit fram till genom att systematiskt studera det som hitintills publicerats på området.
- fr Harpers.co.uk
, Decanter.com

Stormbys vinkällare gick för 29 miljoner kronor.
När Nils Stormby sålde merparten av sin vinkällare i New York blev han 29 miljoner kronor rikare. Det var amerikanska auktionsfirman Zachy's som fick uppdraget att sälja 4000 flaskor som Stormby samlat på sedan 1970. Kronjuvelen var en Chateau d'Yquem från 1856 som gick för 130 000 kronor. 
- fr Decanter.com, Vinklubben.se

Cos d'Estournel gör sitt första vita vin.
Den välkända Bordeauxegendomen Cos d'Estournel har släppt sitt första vita vin någonsin, Cos d'Estournel blanc 2005. Runt 1500 kronor kommer vinet att kosta i Storbritannien och vi får väl se när det letar sig hit. Vinet är ett blandvin gjort av druvorna Semillion och Sauvignon Blanc och saluförs under den regionala appellationen Bordeaux AOC. Druvorna kommer inte från St Estephe, där själva slottet ligger, utan från den norra delen av Médoc. (Inte för det spelar någon roll då varken Médoc eller St Estephe appellationerna omfattar vita viner.)
- fr Decanter.com, Vinklubben.seNotiser i vinpressen september 2007.

Auktionsfirman Christie's har slagit nytt rekord..
Den dyraste lådan med vin som hitintills sålts i europa såldes den 20 september. Vem den lyckliga köparen var förtäljer inte historien men lådan innehöll i alla fall 12 flaskor 1961 Hermitage La Chapell och såldes för £123 750, alltså för mer än £10 000 per flaska. Leder ligan gör dock fortfarande Christie's i Los Angeles som förra året sålde en låda med sex magnum flaskor med 1945 Chateau Mouton Rotschild för $345 000.
- fr Decanter.com

Michael Jackson är död..
Den kända dryckesskribenten Michael Jackson har avlidet i en hjärtattack (30 augusti). Michal Jackson var kanske den mest inflytelserika öl- och whiskeyskribenterna i världen med böcker som översattes till 18 olika språk.
- fr Decanter.com

Göteborg har fått akademisk vinutbildning.
Med start i september i år så ger Göteborgs Universitet en filkandutbildning (180 poäng) i naturvetenskapligt inriktad vinkunskap. Första året läser man kemi, geologi, klimat och vingården, medan man andra läser geografi, druvsorter, vinprovning och introduktion till de mer tekniska aspekterna av vintillverkning. Sista året omfattar ”fältarbete” (= jobba på vingård), lagstiftning, marknadsföring och restaurangkunskap.


Notiser i vinpressen augusti 2007.

Tidigaste skörden i mannaminne...
Det skördas tidigt i år... Både i Bordeaux (gröna druvsorter) och i Champagne så kom skörden igång i augusti. Tidigaste i mannaminne är att ta i då man 2003 började skörden i Champagne redan i mitten av augusti. Hur som helst så har sommaren varit varm, men molning, och det blir mer vädret under skörden som avgör kvaliteten...

Sommelierer inom Italienska polisen.
25 poliser har examinerats som sommelierer i ett led att bekämpa fusk inom vinindustrin. Poliserna kommer att vara ansvariga gentemot ministeriet för jordbruk, men även att arbeta för europeiska kommissionens anti-förfalsknings byrå (OLAF).
- fr Decanter.com

Mosel-Saar-Ruwer byter namn…
Nu är det klart! Mosel-Saar-Ruwer förkortar namnet till Mosel (- kort och gott!) Namnbytet gäller från och med 1 augusti och gäller alla viner från och med årgång 2007. Redan förra året (augusti 2006) så godkändes namnbytet men det är alltså först nu som det böjar gälla… En annan förändring som gäller hela tyskland från och med 1 augusti är att benämningen (kvalitetsklassen) Qualitatswein mit Prädikat byter namn till Prädikatswein.
- fr Decanter.com

Anonym svensk ropar hem Hitlers champagne.
Nu har auktionen på Hitlers champagne (se tidigare nyhetsnotis, augusti) ägt rum och det var till slut en anonym svensk som fick champagnen till det fabulösa priset av 1688 pund (strax över 23000 kronor). Champagnen Moët Chandon Brut Imperial årgång 1957 är inte känd för att åldras väl, och hur det är med just den här flaskan lär väl ingen heller få veta, detta då det ryktas att flaskan kan vara förgiftad…
- SvD.se

WWF uppmanar industrin att stötta naturkorken.
I juli så rapporterades det i vinpressen att naturkorkar är mer miljövänliga än skruvkapsyler. Nu är det dags för ytterliggare ett miljöargument, nämligen den att bevara en unik natur och därför skydda Europas korkskogar. Den här gången är det världsnaturfonden WWF som uppmanar vinindustrin att stötta naturkorken och på så sätt skydda korkskogarna och dess unika miljö. WWF konstaterar att upp emot 100000 personer är helt beroende av skogarna, 13000 olika växter och mängder med olika fåglar och andra djur. Att detta inte bara berör närmiljön är tranan ett exempel på då detta är en av dom fågelarter som är beroende av korkskogen.
WWF's koordinator Nora Berrahmouni: "if the industry wants to do something for the environment and the planet, it should reconsider its decision to use other closures"
- fr Harpers.co.uk

Hitlers Champagne säljs på auktion.
En ovanlig flaska Moët et Chandon, som tros ha blivit befriad från Hitlers privata källare i Berlin, kommer att säljas på aktion i Sherborne senare den här månaden.
Champagnen sägs ha tagits (och forslats) till england av en allierad soldat som ett krigsminne.
- fr Timesonline.co.uk, Harpers.co.ukNotiser i vinpressen juli 2007.

Använd naturkork för miljöns skull...
En stor fransk undersökning som Franska byrån för återvinning (Cairn Environment) låtet göra visar att skruvkapsyler släpper ut fyra gånger mer växthusgaser än traditionell naturkork.  Ett ton skruvkapsyl, gjort av 35% återanvänd aluminium, släpper ut over 10 kg koldioxid per ton mot naturkork som släpper ut mindre än 2.5 kg.  Oeneo Bouchage's nya korkdefektfria naturkork - Diam - släpper ut 4.2 kg per ton.  
Alltså - använd naturkork för miljöns skull…
- fr Harpers.co.uk
, Decanter.com

Antalet appellationerna minskar i Bordeaux...
Från och med årgången 2007 så kommer Bordeaux bestå av 54 appellationer mot dagens 57.  Det är fyra av Bordeaux's côtes appellationer - Premieres Côtes de Blaye, Premieres Côtes de Bordeaux, Côtes de Franc och Côtes de Castillon - som går samman till Côtes de Bordeaux.  En côtes appellation, Côtes de Bourg, valde att stå utanför och fortsätter under "eget flagg".  Graves de Vayres och Bordeaux St Foy har också ansökt om att gå gå med, men här finns fortfarande inget beslut.  De gamla kommunala namnen (Blaye, Franc, Castillon, etc) kommer att användas som tillnamn till den nya appellationen...  INAO förväntas att godkänna den nya appellationen inom några få månader.

- fr Decanter.com

Cru Bourgeois klassificeringen är över...
Den franska konkurrensmyndigheten (DGCCRF - La Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des fraudes) har nu medelat sitt utslag angående den tidigare upplösta klassificeringen (se notiser i vinpressen febr-mars 2007).  Från och med nu är klassificeringen annulerad och det är olagligt att använda termen Cru Bourgeois.  Cru Bourgeois alliansens ordförande Frederique de la Motte säger att dom skall försöka att göra om klassificeringen från början...
- fr Decanter.com

Château Latour förlorat i domstol - inte rätt att välja kunder...
Château Latour har förlorat mot en vinhandlare som stämt slottet sedan man inte fått sin årliga beställning. Fram till 2004 så fick man nämnligen årligen sin beställning på 15 lådor vardera av Château Latour och andra vinet Les Forts de Latour, då slottet slutade leverera med motiveringen att handlaren inte köpte tillräckligt. Misstankar finns att Château Latour och flera andra egendomar medvetet säger upp återförsäljare för att man helt enkelt inte vill släppa ut för mycket vin på marknaden med en gång. Detta för att hålla uppe efterfrågan och därmed priserna. Château Latour är ju redan ett av världens dyraste viner och detta verkar ju lite väl sniket. Mycket vill ha mer!!!
- fr Decanter.com

Bordeaux med på världskulturarvslistan.
Delar av staden Bordeaux har förts upp på UNESCOS lista över våra kulturarv, dvs tillhör numera listan med dom kulturella och historiska skatter som räknas som universellt värdefulla ('outstanding universal value'). Det är ett område med runt 350 hus och faktiskt det största sammanhängande stadsområde som fått denna "utmärkelse"... Bl.a. omfattas det gamla hamnområdet Port de la Lune. St-Emillion är ju annars den enda vinregion som finns upptagen på den prestigefyllda listan.
- fr Decanter.com

Frankrikes äldsta vingård.
Man har hittat romerska ruiner från 10 e.kr. i Languedoc som fastlagits är lämningar efter landets äldsta/första vinproduktionsanläggning. Vingården/anläggninen ligger strax utanför Clermont l’Herault och är fortfarande omgivet av vinfält. Förutom att man har hittat rester av jästankar och vattenkanaler som man tror använts för temperaturkontroll, så finns rester av en villa med tillhörande 200 m2 stor pool. Det kommer nu att byggas ett turistcentrum på platsen som kommer att visas för allmänheten första gången den 11 juli.
- fr Decanter.com, BKWine.com, WineSpectator.comNotiser i vinpressen maj- juni 2007.

Högre avkastning i Champagne.
Man höjer avkastningen i champagne till 15.500 kg/ha (motsvarande 100 hl/ha). Kan det ha att göra med att champagne säljer som aldrig förr och att det inte finns ny mark att expandera på?
- fr BKWine.com

Alsace - Ännu en hagelstorm...
Även Alsace har drabbats av extremt dåligt sommarväder. Regn och framförallt hagel har förstört stora delar av skörden för många producenter. Trimbach och Weinbach här till dom drabbade. På vissa vingårdar runt Bennwihr, Beblenheim och Mittelwihr sägs skörden ha totalförstörts...
- fr Decanter.com

Katastrof för Côte Rôtie - Hagelstorm har förstört halva skörden...
Det var en onsdagskväll i mitten på juni som flera vingårdar totalförstördes medan andra fick behålla delar av sin skörd. Värst drappat sägs området mellan Ampuis och St-Cyr-le-Rhône ha blivet. Domaine Jamet uppger att nästan hela appellationen drabbats och att dom själva förlorat 50% av skörden på La Landonne och runt 30% på Côte Blonde.
- fr Decanter.com, Vinklubben.se

Reumatism - ingenting för vinälskare...
På EULAR 2007 - den årliga konferensen om forskningen kring Reumatism - så presenterade i juni svenska forskare från bl.a. Karolinska Institutet en studie som visade att alkohol skyddar mot reumatism. Mer än 3 glas i veckan minskar risken att få reumatism med hälften. Tidigare så har man sett liknande resultat på möss men det här var första gången männsikor som studerats. Obs!, att vi pratar om en folksjukdom som kostar samhället 30-40 miljarder svenska kronor om året. Tänk vad vi måttlighetsdrickare gör samhällsnytta!!!.
- fr DN.com, Eular.org


Notiser i vinpressen mars - april 2007.

St Emilion klassificeringen under utvärdering...
En domstol i Bordeau (Bordeaux Administrative Tribunal) har suspenderat klassificeringen i St Emilion med förklaringen att man är tveksam till dess "laglighet". Bl.a. hade man invändningar mot att juryn kanske var partisk och mot det faktum att endast 7 av 95 slott besöktes inför revideringen... Bakgrunden till beslutet är att en grupp slott vänt sig till domstolen när dom blev nedklassade vid den senaste klassificeringen 1996.
- fr Decanter.com, bbr.com

Paris Hilton i fokus på Vinexpo!
Enligt Decanter så skall Paris Hilton bli det nya ansiktet för viner från Bordeaux. Bl.a. så kommer Vinexpo att utannonseras med affischer med budskapet "Paris - One night i Bordeaux". Det sägs att hon skall komma öppningsdagen i en varmluftsballong. Hur som helst så är inte det här första gången som hon syns i vinsammanhang. Bilden till höger är exempelvis en del i en kampagn för Prosecco på burk. Det blir alltså att åka till Vinexpo i år. Åtminstone om man tror på Decanters artikel publicerad den 1 april 2007...
- fr Decanter.com

Ny naturlig kork under test i Bordeaux!
Europas kanske första test av naturkorkar som sägs inte kunna ge upphov till korkdefekt kommer att testas på Chateau La Dauphine i Fronsac, Bordeaux. Slottet skall buteljera 300 flaskor med dessa nya korkar och jämföra dessa under en tioårs period med buteljer med traditionella naturkorkar. Det speciella med dessa nya korkar, tillverkade av ProCork i Australien, är att de består av ett polymert membran på varje sida om korken.
I Australien så använder redan runt 100 vinproducenter dess korkar kommerciellt.
- fr Decanter.com

Är man galen i Australien?
Det kanske man kan fråga sig sedan Australiska vetenskapsman har kommit på ett sätt att skapa kläder från avfall från rödvinsproduktion. Det är vid Universitetet i Western Australia där man kommit på ett sätt att tillverka ett gummiliknande cellulosa lager med hjälp av ättiksyrebakterier. Kommit på förresten... Det man gör är att man lyfter bort det cellulosa skikt som bildas på vinets yta under påverkan av ättiksyrebakterier och syre, och helt enkelt formar kläder av detta. Låter som rätt så meningslös forskning, men gillar man vin så gillar man väl detta?
- fr Decanter.com

Yquem tappas på nebuchadnessar...
För första gången någonsin så tappas Chateau d'Yquem på 15 liters flaska, sk nebuchadnessar. Det är en liten del av årgången 2005 som tappas på 120 stora flaskor. Priset är satt till € 12 850, alltså närmare 120 000 kr. Med tanke på att 40 cl är fullt tillräckligt per glas dessertvin så räcker en flaska till närmare 300 gäster, men det blir ju lite jobbigt att hälla... En helflaska av samma årgång (dvs 750 ml) kostar 3002 kr på systembolaget. Ägnar man sig åt lite räkning så visar det sig att ett glas från nebuchadnessar flaskan kostar 400 kr mot runt 160 kr för ett glas från den vanliga flaskan. Men å' andra sidan så lär ju dom flesta av de här stora flaskorna bara samla damm någonstans istället för att avnjutas
. Är inte det en skam?
- fr Decanter.com

Vinprofilen Ernest Gallo har dött 97 år gammal.
Ernest Gallo, den äldre av de kaliforniska vinbröderna har avlidit i sitt hem i Modesto, Kalifornien. Det var här som han tillsammans med sin bror Julio 1933 skapade E & J Gallo Winery som idag är USA's näst största vinföretag (efter Constellation Brands). Ernest Gallo rankades år 1996 som nr 283 på Forbes lista över de förmögnaste amerikanarna. Ernest Gallo behöll kontrollen över företaget fram till sin död. (Julio Gallo dog 1993.)
- fr Washingtonpost.com, Vinklubben.se

Vinprovning - en sport!!!
Vinsällskapen vid både universitetet i Oxford och det i Cambridge kämpar (eg. lobbar) för att vinprovning skall bli accepterat som en sport. Universiteten har tävlat mot varandra varje år sedan 1953 och sedan 1992 har tävlingen sponsrats av champagnefirman Pol Roger. Oxfords lag sägs träna 6 dagar i veckan så det är väl ingen tvekan om seriositeten. Kan biljard räknas som sport så kan väl vinprovning?
- fr Decanter.com


Notiser i vinpressen februari - mars 2007.

Senaste Cru Bourgeois klassificeringen "upplöst"!
Den senaste Cru Bourgeois klassificeringen har upplösts av en rättsinstans i Bordeaux i slutet på februari i år. Den senaste klassificeringen var från 2003 och innebar att 200 egendomar blev av med sin klassificering. År 2004 överklagades detta av hela 78 egendomar som nu alltså fått rätt. Utslaget innebär också att man går tillbaka till 1932 års ursprungliga klassificering vilket innebär att även uppdelningen i Cru Bourgeois Superieur och Cru Bourgeois Exceptionnel upphör. Detta innebär i princip att 96 egendomar blir "nerklassificerade", däribland Chasse-Spleen och Poujeaux. Däremot är nu åter 444 egenodomar Cru Bourgeouis klassificerade allt i enlighet med 1932 års klassificering..
- fr Decanter.com

Chambertin Grand Cru med skruvkork!!!
Vinhusen Boisset har inte bara tagit steget från handelhus till att själva producera viner utan nu förser man halva årgången sin Chambertin Grand Cru 2005 med skruvkork. Enligt Wine Spectator är detta första gången ett dyrare rött franskt Grand Cru vin förses med skruvkork. En Boisset Grand Cru kostar sådäringa 1500-2000 kronor flaskan. När det gäller vita viner så har flera producenter tidigare försett sina Grand Cru viner med skruvkork, däribland Domaine Laroche i Chablis…
- fr Winespectator.com

Österrike - ytterligare en region DAC-status.
Traisental har blivit klassificerat som DAC (Districtus Austria Controllatus) som Österrikes tredje distrikt efter Weinviertel och Mittelburgland. Fler regioner förväntas bli uppklassificerade inom kort. Av Österrikes 19 vinregioner så är Traisental den minsta med blott 770 ha. Mest känd är man för sina Grüner Veltliner och Rieslingviner.
- winesfromaustria.com

Zeunerts Pommertz stoppad av Champagnehuset Pommery.
Champagnehuset Pommery stoppar norrländska Zeunerts från att använda sig av varumärket Pommertz. Märket som skulle inrymma en Pommac-liknande dryck registrerades som varumärke redan 2001. Svenska patentverket avslog Pommerys stämning 2005, men efter överklagande till den sk Patentbesvärsrätten så har nu Zeunerts registrering upphävts. Rätten har slagit fast att den finns en fonetisk likhet mellan de båda varumärkerna.
- fr Vinklubben.se

Alsace senaste Grand Cru i "blåsväder"...
När Kaefferkopf i januari 2007 upphöjdes till Grand Cru, så undantogs 15 ha vinodlingsmark från själva upphöjningen. Detta betyder att vin från dom här 15 ha inte längre får säljas som Kaefferkopf med allt vad det innebär för berörda producenter. Därför stämmer nu hela 37 producenter myndigheterna och kräver att man låter hela den historiska egendomen bli Grand Cru klassad. Fallet kommer att avgöras i Colmar den 5 mars. Kaefferkopf var också första gången som myndigheterna erkänner blandviner som Grand Cru. I Kaefferkopf fall så får vinerna vara en blandning mellan Gewurtzraminer, Riesling och Pinot Gris.

- fr Decanter.com


Notiser i vinpressen januari - februari 2007.

Skruvkapsylsdefekta viner…
Det är inte bara naturkorkar som kan ge defekta viner. Tidigare har det visat sig att man hittat vissa mjukgörare i viner som buteljerats med plastkork, och nu alltså även illaluktande svavelföreningar i skruvkapsylsviner… På stora vinmässan/vintävlingen - The annual International Wine Challenge - så uppskattar man att 2.2%, alltså en flaska av 50, var defekta med reduktiva dofter som har att göra med att vinerna inte "andas"… Sulfider, som nämns i artikeln, finns i alla viner och bildar vid degradering illaluktande Tioler (Merkaptaner). Detta sker framförallt i starkt reduktiva miljöer och det lilla syre som släpps igenom vid lagring med naturkork är tillräckligt för att neutralisera eller snarare förhindra omvandlingen till Tioler. Med andra ord skruvkorkar är enbart för viner som inte skall långlagras… (Tioler är i princip en alkohol där syret är utbytt mot svavel.) - fr Times in Line

Egna kommentarer:
Är själv lite tveksam till vissa sk fakta i artikeln i Times on line (många andra tidningar rapporterade samma sak) och hittar heller inte "källan" till artikeln. Trots tveksamheten till vissa fakta så börjar det nu bli rätt så många undersökningar som visar på reduktiva defekter i vin som lagras med skruvkapsyl. Bl.a så har man vid AWRI's (Australian Wine Research Institute) forskning kring olika förslutningar sett "reduktiva" smakförändringar i viner som lagrats under skruvkapsyl. Vinerna får med tiden aromkomponenter mot sulfider/gummi. Även om de här reduktiva smakförändringarna inte slår ut vinerna på samma sätt som korkdefekten gör så drabbar den alla viner som lagras under kapsyl. Korkdefekten slår ju bara ut enstaka viner. Så även här så blir man ju tveksam till att långlagra viner under skruvkapsyl. Dessutom så visar AWRI's tester att många viner förslutna med alternativa förslutningar i plast dessutom utvecklar en aromkomponent liknande lim.
(Peter Godden et al., Aust. J. Grape Wine Res. 7(2): 64-105; 2001)
(AWRI's årsrapporter för 2004 och 2005)
Sedan så finns det idag utmärkta möjligheter för vintillverkare att välja naturkorkar som är "korkdefektfria". Dels så kan man idag köpa dyrare naturkorkar där man med avancerad teknik analyserat på batcherna (stickprover) och dels så kan man köpa agglomererade korkar (exempelvis från Sabaté) som blivit "tvättade" med flytande koldioxid. Dessa är garanterat "korkdefektfria". Hugel i Alsace är ett exempel på en producent som delvis använder sådana här korkar. Tyrells i Australien gör det på försök. Så det finns ingen anledning att välja skruvkapsyl med korkdefekt som enda argument...

Michel Rolland "utsparkad" från Chateau Kirwan.
Den kända flygande vinmakaren Michel Rolland lämnar Chateau Kirwan medan ägarna proklamerar att dom kommer att sikta på att höja kvaliteten på sina viner. Nathalie Schÿler, manager på 3cru Margaux egenomen bekräftar att Rolland lämnat egendomen men att han inte blivit utsparkad. "Vi räknar Michel Rolland som en av våra nära vänner som har lärt oss mycket om vintillverkning, men vi känner att vi kan bli ännu bättre…" Det kan inte uteslutas att kritiken i den kontroversiella filmen Mondovino spelat en roll för händelsen. Filmen visade bl.a. vingurun Michael Broadbent när han uttalade sig och sa att Chateau Kirwan smakar snarare som en Merlot dominerad Pomerol än ett Medoc vin…
- fr Decanter.com

Bordeaux slottet Chateau la Dauphine nedklassificerar en av sina egendomar.
Chateau la Dauphine i Fronsac nedklassificerar Chateau de Brem I Canon-Fronsac som kommer bli en del av Chateau la Dauphine. Detta för att helt enkelt kunna producera mer under den populära la Dauphine etiketten. Canon-Fronsac är traditionellt den bättre av de två appellationerna så det är lite ovanligt att nedklassificera till Fronsac. Chateau la Dauphine säljs slut varje år medan det alltid finns kvar av Chateau de Brem, detta trots samma terroir och samma tillverkningsprocess. Vinerna produceras också i samma vinanläggning. Chateau de Brem's viner kommer troligtvis att saluförsas som ett andra vin till Chateau la Dauphine, men det är ännu inte helt bestämt.
- fr Vinklubben.se, - Decanter.com, mm.

Chardonnay, Sauvignon Blanc och Verdejo tillåts i Rioja.
Vinmyndigheten Organización Interprofesional del Vino de Rioja godkänt att de tre druvsorterna Chardonnay, Sauvignon Blanc och Verdejo kan ingå i blandningen när man gör vita viner i Rioja. Andelen av en eller alla tre av druvsorterna får dock vara max 49 %. Detta innebär vit Rioja numera får göras på druvorna: Viura (Macabeo), Malvasía Riojana, Garnacha Blanc och maximum 49% av Chardonnay, Sauvignon Blanc och/eller Verdejo. Den nya reglerna gäller från årgång 2007. Dessutom så är dom lokala druvsorterna:
Maturana Blanco, Tempranillo Blanco och Turruntés tillåtna.
-
Decanter.com, Vinklubben.se

Mouton Rothschild samling auktion på Sotheby's i slutet på februari.
Det ovanliga med samlingen är att den kommer från självaste baronessan Philippine de Rothschilds Mouton Rothschilds källare i bordeaux. Årgångar från 1887 finns i samlingen. Bl.a. Magnums från 1887, 1889, 1901, 1910, 1916, Jeroboams (5 liters flaskor) från 1945, 1952, 1971 och Neubuchadnezzars (15 liters flaskor) från 1978, 1981, och 1983, m.fl. Man räknar med att få ut mellan $80000-150000 för Jeroboams flaskan från 1945, och hela samlingen är värderad mellan $570000-885000. Så ni som har för tung plånbok…
- fr Decanter
.com


Notiser i vinpressen december 2006 - januari 2007.

Taittinger åter i familjens ägo.
Efter några års frånvaro har familjen Taittinger återköpt en större andel i Champagne huset Taittinger, och står nu som största enskilda ägare före den franska banken Crédit Agricole.

Phylloxera utbrott hotar Yarra Valley.
Som på så många andra håll i Australien så har Yarra Valley hitintills varit förskonat från vinlusen (Daktulosphaira Vitifoliae). Insekten upptäcktes 1 december på en avgränsad del (merlot plantering) på en av Foster's vingårdar i Coldstream, Beavis Vineyard, och har identifierats som en stam som man vet finns på annat håll i delstaten Victoria. Karantänregler har införts och Foster har proklamerat att dom skall dra upp vingården, bränna stockarna och helt enkelt försöka utplåna vinlusen. Fosters andra vingårdar i området har undersökts och hitintills har man inte hittat några fler utbrott av vinlusen vare sig där eller på annat håll i Yarra Valley. Men oron är stor i regionen som gjort sig känd som just phylloxera fri. Man uppskattar att runt 70% av regionens stockar står på egna stockar och är därför hotade.

Skandal vid vintävling i Nya Zeeland.
Vinmakaren Brent Marris har avgått som domare vid Air New Zeelands pristävlingar sedan det avslöjats att han genom sina Wither Hills viner tävlat med ett annat vin än det som säljs ute i handeln, trots att båda vinerna buteljeras som samma. Detta upptäcktes efter att vinprover lämnats in för en tävling som hölls av Cuisine som är en gastronomisk tidning. Efter misstanke så har vinerna även testats av ett laboratorie och befunnits vara olika. Detta har gjort att även New Zealand International Wine show har plockat bort Wither Hills viner. Wither Hills och dess vinmakare Brent Marris förnekar fusk men erkänner att proverna som lämnats till tävlingarna kommer från en batch som bara finns till 2% i dom färdiga vinerna och alltså därför inte representerar dom, men att det hela är ett misstag från deras sida...

Prins Charles designar Mouton Rothschild etikett.
Prins Charles, som faktiskt är en välkänd vattenfärgsmålare, är alltså den artist som designat 2004 års etiketter för Chateau Mouton-Rothschild. Mouton är kända för sina etiketter som ända sedan 1945 försetts med motiv designade av olika artister. 1973 "firades" exempelvis uppflyttningen till Premier Cru, vilket är den högsta klassifiseringen ett Medóc vin kan ha, med att Picasso designade etiketten. Prins Charles målning är en akvarell som föreställer några tallar på Cap d'Antibe på franska rivieran. Orsaken till att Mouton valde Prins Charles är att 2004 markerar hundraårsjubileumet av det som kallas för "entente cordiale" som är alliansen mellan Frankrike och Storbrittanien under första världskriget.

 

   
© Lars Jonsson - vininfo.nu
CaCCCCCCc44